Kursus Oversigt:

 

 

 Vildmark

 

 Kano

 

 Klatring

 

 Vinterfjeld

 

 Fjeld og Rid

 

 Fjeldsamarit

 

 

Fjeldgruppens FAQ side

 

Generelt »

 

 

 

Ofte stillede spørgsmål

[ Vis FAQ'er | Indsend et spørgsmål ]

 

Seneste FAQ'er

Spørgsmål

 

Svar

Hvad skal der til for at jeg må tage mine spejdere ud og klatre?

Til klatring på klatrevæg og træklatring skal man se under punktet sikkerhedsregler under klatring. Her findes Regler for vægklatring og Regler for træklatring. Læs og forstå kursusnormerne og sikkerhedsreglerne for arrangementer.


Hvordan bliver jeg instruktør i Fjeldgruppen?

Det bedste er at tage på et kursus og tale med kursuslederen og teamet, om du kan komme med som føl næste år. Du kan også ringe eller skrive til Ny-i-Fjeldgruppen-kontakt i ledelsen (se adresselisten) og fortælle om dine kompetencer og ønsker.


Min gruppe vil gerne lave en klatrevæg. Hvad skal vi gøre?

I må starte med at beslutte om væggen kun skal bruges af gruppen, eller om I vil have mulighed for at leje væggen ud til andre. Hvis det kun er gruppen der skal klatre på væggen er der ingen lovkrav. Skal andre have mulighed for at benytte væggen skal den godkendes. Det betyder tegninger, beregninger og test. Under alle omstændigheder vil det være dumt at bygge noget der ikke er sikkert og kan holde i mange år. Det anbefales det meget kraftigt at man får klatrevæggen godkendt af enten Force Instituttet eller Teknologisk Instituttet.


Min gruppe har en klatrevæg og vil gerne lave et offentligt PR arrangement. Må vi bruge klatrevæggen til det?

Hvis væggen er fremstillet efter forlystelses cirkulæret som en forlystelsespark (godkendelse, polititilladelse og ansvarsforsikring), så ja. Ellers må I selv klatre på den, så I kan fange andres interesse, men I må ikke lade ikke-medlemmer klatre på den. Det hedder sig at en ikke godkendt væg, ikke må bruges med økonomisk interesse. Det anbefales det meget kraftigt at man får klatrevæggen godkendt af enten Force Instituttet eller Teknologisk Instituttet.


Er det sikkert at deltage på Fjeldgruppens klatrekurser, og hvilke garanti har jeg for at instruktørenes kvalifikationer er i orden ?

Ja, selvfølgelig er det sikkert at tage på Fjeldgruppens klatrekurser. Vores instruktører er erfarne folk, som alle selv har klatret i en del år, og alle har gennemgået en basisuddannelse i redninger og førstehjælp. Alle instruktører er uddannet, eller under uddannelse, efter normerne fra klatresamrådet, som spejderorganisationerne hører under.


Har Fjeldgruppen nogle Kajaksikkerhedsregler ?

Læs Fjeldgruppens notat om sikkerhedsregler ved havkajak 2010. Du finder det under elementet vand.


Vi er en gruppe der gerne vil igang med træklatring. Hvad skal vi bruge af kurser?

Fjeldgruppen tilbyder træklatring fra 2011. Fjedlgruppen udbyder kun instruktørkurser idet klatrevægssikringskurset kan bruges som begynder kursus til træklatring. Klatresamrådet har udarbejdet en uddannelses norm og sikkerhedsregler for træklatring.


Hvordan sender jeg en e-mail til hele Fjeldgruppen?

Klik ind på adresselisten (hvis du har adgang til dropbox), sørg for at det kun er e-mail adressen der vises, vælg "Semicolon separated" output, og "printer venlig" og tryk "vis". Herefter vises alle adresser, som kan klippe/klistres over i dit mailprogram.


Jeg får beskeden "Forkert autorisationskode. Forsøg venligst igen.".

Det betyder at du har prøvet at indsende den samme formular to gange, og af sikkerhedsgrunde så er dette ikke muligt. Situationen kan opstå hvis du udfylder en formular, indsender den, og bladrer tilbage igen for at overskrive den første - eller hvis du arbejder med fjeldgruppen.dk i to forskellige browser-vinduer. Hvis du skal indsende mere end én formular, så skal du sørge for at genindlæse formularen mellem hver indsendelse (på Internet Explorer gøres dette med F5).


Hvordan kan det være at fjeldgruppen ikke er med i Havkajak Samrådet?

Havkajaksamrådet har indgået aftale med DKF om at følge reglerne for uddannelse. Hvis Fjeldgruppen var med i Havkajaksamrådet, ville vi således begrænses til, at alle instruktører skulle være uddannet gennem EPP-systemet.


Vi har i Styrelsen brug for at vide lidt om klatring, da vi er ved at lave en klatrevæg ved spejderhytten. - I DDS' håndbog står der noget om "klatrekyndig" og "instruktører". Hvilke kurser/færdigheder skal der til for at vi lader børnene klatre? Vi har haft to ledere på klatrekursus i Sverige - men er det nok?

Den korte udgave er: Ja, det er nok i følge DDS håndbogen. Den lange udgave er: 1) Dem som sikrer spejderne på klatrevæggen ved normale aktiviteter skal kunne de ting som står nævnt under "klatring med topsikring" i DDS håndbogen (og de fælles korpslige sikkerhedsregler). De færdigheder kan man i følge DDS håndbogen opnå ved at deltage på "klatrevægslederkursus" eller "klatre- og rebsikringskursus" i Fjeldgruppen. Dog vil vi klart anbefale "klatrevægslederkursus" fremfor "klatre- og rebsikringskursus", da det er rettet direkte mod klatrevægsbrug og blandt andet dækker de lovkrav der er til interne såvel som kommercielle arrangementer. En kombination af begge vil være perfekt men ikke nødvendigt. 2) Der skal tilknyttes en ansvarlig person til klatrevæggen. Vedkommende skal kende væggen, have et friskt 1.hjælpskursus og er den som har ansvaret for at væggen er i forsvarlig stand. Ved klatreaktiviteter skal personen være til stede. Der er ikke nogen kursus krav til vedkommende. 3)Gruppen skal have en klatreansvarlig som godkender de folk som klatre og sikre på væggen. Den klatreansvarlig er sikkerheds ansvarlig for dem som klatre på væggen. Den klatreansvarlig skal være uddannet instruktør efter Dansk Klatreforbunds normer.


Hvordan er jeres normer i forhold til Danske Klatreforbunds? Jeg tænker især på, om jeres kurser slutter med eksamen svarende til DSF's klatrevægsinstruktør.

Fjeldgruppen følger Klatresamrådets bestemmelser for væg og klippeklatring. Klatresamrådet følger Dansk Klatreforbunds kursusnormer og sikkerhedsregler ved arrangementer. Se mere på Fjeldgruppens hjemmeside under punktet dokumenter og se Fjeldgruppen klatrehæfte. Dette hæfte giver et godt overblik over de dokumenter som er relevante for at forstå kravene til klatring i spejderregi. Dansk Klatresamråd er et uafhængigt samråd og netværk til fremme af sikkerheden ved klatring. I samrådet optages kun repræsentanter for større organisationer. Spejderorganisationerne er medlem gennem deres medlemskab af Børne og Ungdomsorganisationernes Samråd. Fjeldgruppen følger Klatresamrådets bestemmelser for træklatring. Klatresamrådet har udarbejdet kursusnormer og sikkerhedsregler ved arrangementer. De relevante dokumenter kan findes på hjemmesiden www.klatresamraadet.dk .

 

 

 

 

Fjeldgruppen.dk © 2012 • Senest opdateret d. 09. april 2012, kl. 08:40 • Terms Of Use